La creació de la parròquia

La creació de la parròquia

Capítol 1

A partir dels anys 30 del segle passat, el poble d’Escaldes-Engordany va començar a demanar la creació de la parròquia i es van fer les primeres reunions al Consell General i amb els Veguers. Va ser un llarg procés, que va acabar amb la creació de nova parròquia el 14 de juny de 1978.

Les aigües termals

Les aigües termals

Capítol 2

Els primers assentaments medievals a la zona d’Escaldes es van fer al voltant de les fonts l’aigua termal que sorgeix del subsol, i que fins els nostres dies han proporcionat el termalisme de la parròquia.

Les pioneres del comerç

Les pioneres del comerç

Capítol 3

Els primers comerços del país es van obrir a la part alta d’Escaldes. Eren petits establiments que venien tot tipus de productes, des dels més bàsics i necessaris pels veïns fins els més buscats i exòtics pels primers turistes francesos i espanyols.

La cavalcada de Reis

La cavalcada de Reis

Capítol 4

Els Reis Mags d’Orient van fer la primera cavalcada del país a Escaldes-Engordany, gràcies a la iniciativa d’alguns veïns de la parròquia que van iniciar aquesta tradició pensant especialment amb més petits.

El Pessebre Vivent

El Pessebre Vivent

Capítol 5

El Pessebre Vivent es va representar de l’any 1955 fins l’any 1962 i va deixar una profunda empremta en tots els que hi van participar. Haver col·laborat en el Pessebre Vivent significa formar part d’una societat inquieta i activa culturalment, en la que els veïns se senten orgullosos de formar-ne part.

La Pubilla

La Pubilla

Capítol 6

L’elecció de la Pubilla d’Escaldes-Engordany és una tradició que va començar l’any 1971 per la iniciativa d’una generació de joves escaldencs, que prenent com a referència les Pubilles de Catalunya, va decidir iniciar aquesta tradició i fer créixer encara més la vida social i cultural de la parròquia.

La Festa Major

La Festa Major

Capítol 7

Des dels seus inicis la Festa Major és un dels principals esdeveniments socials de la parròquia. La comissió de festes, constituïda sempre per joves, ha portat a la Festa Major d’Escaldes-Engordany els espectacles i els artistes més destacats de cada època.

L’esbart Sta.Anna

L’esbart Sta.Anna

Capítol 8

L’Esbart Sta. Anna va ser el primer que es va crear a Andorra i des dels seus inicis, va agrupar a bona part del jovent de la parròquia entorn el ball i les tradicions. Actualment és una de les institucions millor valorades d’Escaldes-Engordany.

El Festival de Jazz

El Festival de Jazz

Capítol 10

Des de fa mil·lennis la ramaderia, l’agricultura, l’explotació dels recursos forestals o el contraban han estat activitats presents al Madriu fins a mitjans del segle XX. Molts veïns d’Escaldes-Engordany tenien al Madriu i a les valls de Perafita i de Claror el seu territori de treball, i avui encara podem escoltar les seves vivències.

Unió Pro-Turisme

Unió Pro-Turisme

Capítol 11

La Unió Pro-Turisme es va crear per dinamitzar el turisme, com una agrupació de veïns d’Escaldes-Engordany. Moltes generacions d’escaldencs hi han participat, organitzant molts dels actes de la parròquia, com la Festa Major o la Cavalcada de Reis.

Carnaval

Carnaval

Capítol 12

Uns quants dies a l’any, la sala de ball de l’Hotel Cassino es convertia en el centre de la diversió, la música i la sàtira a Andorra. Eren els Carnavals d’Escaldes-Engordany, que amb el temps, es van fusionar en una gran rua popular amb Andorra la Vella.

Escaldes-Engordany 2058

Escaldes-Engordany 2058

Capítol 13

En aquest capítol hem escoltat a 9 escaldencs, que pel seu origen o edat han viscut i segueixen vivint intensament la vida social i cultural de la parròquia. Els hi hem preguntat com s’imaginen Escaldes-Engordany d’aquí a 40 anys. I us avancem que tots prenen els valors dels primers 40 anys com el model que s’ha de seguir pels 40 anys vinents d’Escaldes-Engordany.