Carnaval

Capítol 12

Convidats: Ricard Mateu – Antoni Pantebre – Paco Mora – Octavi Font – Antoni Albós – Emili Perez – Carme Arcalís – Anna Mª Dolsa

Imatges d’arxiu : Arxiu històric d’Escaldes-Engordany – Arxiu Nacional d’Andorra – Família Albós-Gabarra – Família Pantebre – Família Tomàs-Baldrich

A mitjans del segle passat el Carnaval d’Escaldes-Engordany era l’única festa en la què es permetia un cert grau de llibertat, sàtira i diversió en una època marcada per unes normes ètiques i religioses força estrictes. Per uns dies la sala de ball de l’Hotel Casino es convertia en el centre de la diversió, de la música i de la sàtira a Andorra.

A mesura que la societat es modernitzava, el Carnaval anava perdent força fins que es va decidir unificar la festa en una gran rua amb Andorra la Vella. Cada any la gent torna a omplir els principals carrers de les dues parròquies i les comparses segueixen competint per guanyar el concurs de disfresses.

8 escaldencs ens expliquen en aquest capítol com eren els Carnavals d’abans, com es preparaven i com la gent de la parròquia els esperava i els vivia.

L’Octavi Font, l’Emili Pérez, la Carme Arcalís i l’Anna Mª Dolsa van participar activament en els Carnavals d’Escaldes-Engordany, i ens expliquen com recorden el Carnaval de la seva època.

Galeria