La cavalcada de Reis

Capítol 4

Convidats: Josep Pubill – Carles Mariné – Joan Burgués Marticella –  Antoni Vidal – Emili Pérez – Carles Magdaleno

Imatges d’arxiu : Arxiu històric d’Escaldes-Engordany – Arxiu Nacional d’Andorra – Família Crespo – Família Gasch-Nadal – Família Tomàs-Baldrich

En el capítol d’avui veurem com els Reis Mags d’Orient van arribar a Escaldes-Engordany. Va ser la primera cavalcada de Reis del país i una vegada més, la iniciativa dels veïns d’Escaldes-Engordany va iniciar una tradició pensada per la gent de la parròquia, i en aquest cas especialment pels més petits.
Avui no entendríem el Nadal sense la cavalcada de Reis, com tampoc seria igual sense l’enllumenat dels carrers, una altra tradició que es va veure per primera vegada al país pels carrers d’Escaldes-Engordany.

El Josep Pubill, conegut com el Josep del Sastre, va formar part dels primers impulsors de la cavalcada de Reis d’Escaldes-Engordany, aportant alguns dels vestits que utilitzaven els reis i el seu sèquit.
En aquest capítol també escoltarem els records de dos reis: de la intensitat amb que Carles Mariné vivia les seves actuacions reials al rei negre històric que durant més de 20 anys va representar Joan Burgués Marticella.

Des dels seus inicis, a la cavalcada de Reis hi han contribuït i participat molts veïns, empreses i comerços d’Escaldes-Engordany.
L’Emili Pérez i l’Antoni Vidal que van participar activament a la cavalcada, i el Carles Magdaleno, des de la seva privilegiada posició, ens expliquen els seus records i actualment com veuen la gran cavalcada d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, que ha fet créixer la festa i s’ha convertit en una de les tradicions amb més participació popular del país.

Galeria