La creació de la parròquia

Capítol 1

Convidats : Magí Maestre – Estanislau Sangrà – Bonaventura Magallón – Octavi Font – Joana Tugas – Josep A. Serra Pla

Imatges d’arxiu : Arxiu històric d’Escaldes-Engordany – Arxiu Nacional d’Andorra – Família Gasch-Nadal – Família Magallon-Font (Casa Peret de Cal Tit) – Família Tomàs-Baldrich

Els nuclis habitats d’Engordany, els Vilars, el Fener i Engolasters dedicats a l’agricultura i a la ramaderia, apareixen per primera vegada en els texts medievals del monestir de Sant Serni de Tavèrnoles. A partir del segle XVIII l’activitat econòmica i el creixement de la població es concentra a Escaldes, gràcies a la indústria tèxtil i a les aigües termals.
Però el gran canvi es va produir als anys 30 del segle XX amb la construcció de FHASA i de la xarxa viària, que va afavorir l’aparició dels primers comerços i l’explotació turística de les aigües termals.
És en aquesta època quan comencen les primeres accions per demanar la creació de la parròquia d’Escaldes-Engordany, que finalment es va crear el 14 de juny de 1978.

El llarg procés que va portar a la creació de la 7à parròquia va ser possible per la voluntat del poble d’Escaldes-Engordany per tenir els mateixos drets que la resta d’andorrans.
En el primer capítol d’aquesta sèrie documental, 6 escaldencs que van viure intensament aquells anys, comparteixen els seus records d’aquest procés tant important per la història de la parròquia.

Galeria