La Vall del Madriu

Capítol 9

Convidats: Ventura Guitart – Josep Martell – Avelina Besolí – Olga Aleix – Adriana Aleix – Josep M. Beal

Imatges d’arxiu : Arxiu històric d’Escaldes-Engordany – Arxiu Nacional d’Andorra  – Família Tomàs-Baldrich – Vall del Madriu-Perafita-Claror (Susanna Simon, Virginie Gavignon, Mireia Kohler)

Des de fa mil·lennis els recursos de la Vall del Madriu han estat intensament aprofitats. La ramaderia i l’agricultura, l’explotació dels recursos forestals o el contraban, han estat activitats presents a la vall fins a mitjans del segle XX.

Molts veïns d’Escaldes-Engordany tenien al Madriu i a les valls de Perafita i de Claror el seu territori de treball, i avui encara podem escoltar les seves vivències.

La primera meitat del segle passat va ser una època marcada per les guerres, i la vida, també a Andorra, era força dura. En aquestes condicions, moltes persones que van trobar treball i sustent a la vall del Madriu, es van convertir en experts coneixedors d’aquest increïble territori.

El Ventura Guitart i el Josep Martell són dos dels veïns d’Escaldes-Engordany que gran part de la seva vida laboral la van passar al Madriu. En el capítol d’avui ens expliquen com vivien i treballaven a la vall.

I també escoltarem els records i les reflexions de l’Avelina Besolí, l’Olga i l’Adriana Aleix i el Josep M. Beal.

L’Avelina Besolí va passar molts estius a Font Verd i a l’estany Serrer quan hi pujaven el bestiar. Recorda com anava a buscar bolets amb el seu pare. També l’àvia de l’Adriana i de l’Olga Aleix recollia els fruits dels boscos de la vall del Madriu.

Conservar la vall del Madriu-Perafita-Claror ha estat un repte que tot i les dificultats, ha permès que sigui declarat com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. El Josep M. Beal ens explica el delicat equilibri polític i social d’aquest territori tant important per Escaldes-Engordany.

Galeria