Les pioneres del comerç

Capítol 3

Convidats: Montserrat Altimir – Núria Font – Olga Aleix – Adriana Aleix

Imatges d’arxiu : Arxiu històric d’Escaldes-Engordany – Arxiu Nacional d’Andorra – Família Magallon-Font (Casa Peret de Cal Tit) – Família Gasch-Nadal – Família Altimir – Família Tomàs-Baldrich

Els primers comerços del Principat es van obrir a la part alta d’Escaldes. Eren petits establiments que venien tot tipus de productes, des dels més bàsics i necessaris pels veïns fins als més buscats i exòtics pels primers turistes francesos i espanyols.

Aquests primers comerços eren atesos per tots els membres de la família, de primera hora del matí fins a la nit, sense dies de descans… Però les dones van destacar amb la seva capacitat emprenedora i el seu treball, i van contribuir decisivament a l’arrelament del comerç a Escaldes-Engordany.

La Montserrat Altimir ens recorda en aquest capítol com la seva padrina Felicia va ser pionera del comerç a Escaldes-Engordany, quan va obrir la botiga de la plaça Santa Anna l’any 1890. La historia d’aquest comerç, que va continuar amb els seus pares, germans i després els seus fills, és la historia del comerç a Andorra.

Cal Peret del Tit va ser un altre dels comerços pioners de la parròquia, on es podia comprar gairebé de tot. La Núria Font ens recorda com la seva mare va començar la botiga, que ella va continuar i que ara porta la seva filla.

I després, l’Adriana Aleix amb la seva cosina l’Olga Aleix, ens expliquen com era anar a comprar a aquells primers comerços de l’Escaldes-Engordany.

Galeria